Tenerife földrajza / Történelme

Tenerife, a Kanári-Szigetek gyöngyszeme

Földrajza:

Tenerife a 2 058 km²-es területével és 853 ezres lakosságával Spanyolország legdélebbi tartományának, a Kanári-szigetcsoport legnagyobbika. Tenerife szigete rendkívül népszerű túristacélpont. A világ minden tájáról évente több mint 5,5 millióan látogatnak ide! Az ide látogatókat egyszerre nyűgözik le a hatalmas hegyek és az azok lábánál elterülő kristálytiszta vizű fekete homokos strandok. Tenerife ideális azok számára, akik a strandon történő napozás és pihenés mellett szívesen túráznak egyet, hiszen a gyönyörű környezet fantasztikus túrákra csábít. Kevés olyan sziget van a világon, ahol a ragyogó napsütésből és az óceán símogató hullámai közül csodálhatunk meg egy havas hegycsúcsot, a Tide-t. Kivételes éghajlatának köszönhetően, egész évben kellemesen melengető napsütésben lehet része annak, aki ellátogat erre a helyre. A Kanári-Szigetekre sem vízum, sem védőoltás nem szükséges, érvényes személyigazolvánnyal lehet utazni.

Rövid történelme:

Nevét a szigetek egy helybeli nagytestű kutyafajtáról kapták, melyet hazánkban is tenyésztenek, és a szigeteken is még mindig fellelhető.

Őslakói feltehetően egy Észak-Afrikai berber törzs tagjai voltak, a guancsok (Tenerife fiai). A guancsok árpatermesztők, kecske és birkatenyésztők voltak. Többnyire barlangokban laktak és itt temették el a nagy ügyességgel mumifikált halottaikat. Az őslakók több titokzatos feltevést hagytak maguk mögött, melyek máig megválaszolatlanok maradtak. Az egyik a Güimari piramisok (ejtsd:guimár) eredete és építésüknek a célja. Sokak szerint ezek valóban piramisok, mások szerint csupán kőrakások, melyeket a földművesek hordtak össze. 1998-ban megnyitotta kapuit a túristák számára a 65 000 m²-es, néprajzi park, ahol mindenki megtekintheti ezeket az építményeket.

guancs

A XV. század környékén Alonso Fernández spanyol hódító partra szállt Tenerifén és legyőzte a bennszülötteket.

alonso
1657-ben az angol királyság megpróbálta magához csatolni a szigetet, Blake angol kalóz segítségével.
A XVIII. században kitör a Montana Negra vulkán, és elpusztul a Garachio kikötőváros nagy része. Ezen időszakra tehető a szigetcsoport első egyeteme is.
A sziget kiemelkedő banán termesztésének és a XIX. században II. Izabella által, szabadkereskedelmi övezetté nyilvánításának köszönhetően Tenerife rohamos gazdasági fejlődésnek indult.
1927-ben 3 éves polgárháború után, Santa Cruz de Tenerife tartományként egyesítették. Ezt követően gazdasága magasan ível felfelé.

Spanyolország, Portugáliával egy időben 1986-ban az Európai Unió tagja lett.

Kérdése van?

Amennyiben a fenti tevékenységeink valamelyike felkeltette az érdeklődését és azok bármelyikével kapcsolatban kérdése lenne, keressen bennünket.
Kérdéseit felteheti írásban, telefonon, de szívesen találkozunk Önnel személyesen is. A tájékoztatás minden esetben DÍJMENTES!

Jelentkezéshez kattintson ide »

Kapcsolat

Magyarországi kirendeltségünk, a hét minden napján 10-18 óra között várja kérdéseiket a 06305042672-es normál díjas telefonszámon, és a tenerifego@gmail.com e-mail címen.